Doprava zdarma se Zásilkovnou nad 1 499 Kč
PPL Parcel Shop 54 Balík do ruky 74 Balíkovna 49 PPL 99 Zásilkovna 54

Zpět na blog Knižní tipy Knižní tipy

TOP 10 biografií roku 2022

Martin Pavlík 14. února 2023

Zde je TOP 10 životopisů roku 2022, jak to vidíme v LIBRISTO:

1. Tom Felton - Beyond the Wand

Naprostá nezbytnost pro každého fanouška Harryho Pottera. S předmluvou filmové Hermiony – herečky Emmy Watsonové. Doplněno o dosud nezveřejněné fotky z natáčení filmů, které změnily svět.

Jaké bylo dospívání uprostřed natáčení toho největšího filmového hitu posledních dekád? Filmový Draco Malfoy, hlavní rival Harryho Pottera, se po letech rozhodl svěřit s těmi nejosobnějšími i nejvtipnějšími vzpomínkami na více než deset let natáčení filmů, jejichž knižní předloha změnila svět a stala se unikátním fenoménem a popkulturním hitem. Jen málokdo může tvrdit, že vystudoval tu nejprestižnější kouzelnickou školu světa v Bradavicích.

Herec Tom Felton si touto zkušenosti prošel, byť patřil do té nejméně populární a nejobávanější zmijozelské koleje.

-Kdo z filmového obsazení Tomovi nejvíce přirostl k srdci?

-Jak to ve skutečnosti bylo s Tomovým románkem s filmovou Hermionou Emmou Watsonovou?

-A co dokázalo doběla rozčílit obávaného profesora Snapea?

Varování! Tato kniha vás přiměje silně přehodnotit vztah k jedné z nejnenáviděnějších filmových postav všech dob. (anotace knihy)

2. Matthew Perry - Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing

Hvězda oblíbeného seriálu Přátelé nás ve svém otevřeném, vtipném, nesmlouvavě upřímném a mnohé odhalujícím životopise zavede nejen do zákulisí natáčení legendárního sitcomu, ale i vlastního boje se závislostí.

Matthew Perry nechává ve svém výjimečném životním příběhu čtenáře nahlédnout do nahrávacího studia nejúspěšnějšího komediálního seriálu všech dob a zároveň se otevřeně svěřuje se svým bojem se závislostí. S jedinečným stylem, bezmeznou upřímností a svým typickým humorem barvitě líčí podrobnosti z celoživotního zápasu se zdravotními problémy a odhaluje, co k nim přivedlo člověka, kterému alespoň na první pohled nemůže v životě nic chybět.

Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih je nezapomenutelný osobní příběh, ve kterém autor sdílí nejintimnější podrobnosti o ztracené lásce, o nejtemnějších hodinách svého života a o těch nejlepších přátelích.

Neotřesitelně upřímná, dojemná a zároveň vtipná. Právě taková je Perryho autobiografie, na kterou nejen fanoušci seriálu Přátelé dlouho netrpělivě čekali. (anotace knihy)

3. Eddie Jaku - The Happiest Man on Earth

Život může být krásný, když si ho krásný uděláš. Je to na tobě.

Eddie Jaku se vždy považoval primárně za Němce a až pak za Žida. Byl hrdý na svou zem. To se však změnilo v listopadu 1938, kdy ho zbili, zatkli a poslali do koncentračního tábora. Během dalších sedmi let čelil Eddie každý den nepředstavitelným hrůzám, nejdřív v Buchenwaldu, potom v Osvětimi a následně při nacistickém pochodu smrti. Přišel o rodinu, o přátele, o svou zem. Protože přežil, slíbil si, že se bude každý den usmívat. Vypráví svůj příběh k uctění památky těch, kteří vyprávět nemůžou, dělí se s námi o svou moudrost a žije nejlepší život, jaký může. Nyní věří tomu, že je ten „nejšťastnější muž na Zemi”.

Tyto paměti, vydané na počest Eddieho 100. narozenin, jsou působivé, dojemné a nakonec také plné naděje, že štěstí lze nalézt i v těch nejtemnějších časech. (anotace knihy)

4. Alan Rickman - Madly, Deeply

Deníky Alana Rickmana jsou jedinečnou pozvánkou do mysli autora – jednoho z nejoblíbenějších herců dnešní doby. Alan Rickman i po své smrti zanechal odkaz herce světové úrovně a jeho důstojnost, profesionalita i zvučný hlas nepřestávají diváci obdivovat ani dnes.

Rickmanovy deníky popisují neobyčejně i obyčejné věci, vypráví světsky, vtipně i s lehkou jízlivostí, přičemž zůstávají naprosto upřímné. Autor nás bere do svého domova, na výlety s přáteli po celém světě, k přípravě divadelních her i a na natáčení filmů od Rozumu a citu, k průlomové roli ve Smrtonosné pasti, přes Robina Hooda až po filmy o Harrym Potterovi a Královu zahradnici, kterou režíroval.

Deníky začínají v roce 1993 a kočí s hercovou smrtí v roce 2016 a nabízejí příležitost seznámit se s Alanem Rickmanem nejen jako hercem, ale jako přítelem, cestovatelem, fanouškem, režisérem i obyčejným mužem. (anotace knihy)

5. Robert Hardman - Queen of Our Times

Definitivní životopis Jejího Veličenstva královny od jedné z předních britských královských autorit.

Díky originálním postřehům těch, kteří ji znají nejlépe, novým rozhovorům se světovými vůdci a přístupu k dosud nezveřejněným dokumentům zkoumá autor bestsellerů Robert Hardman v tomto přesvědčivém, autoritativním a zároveň intimním životopise celý úžasný život naší nejdéle vládnoucí panovnice.

Alžběta II. se nenarodila jako královna. Přesto se od svého nástupu na trůn v roce 1952, jako mladá matka dvou dětí až do věku období let nákazy Covid-19, ukázala jako bystrá a tiše rozhodná osobnost, která svou rodinu a svůj lid provedla více než sedmdesáti lety nebývalých společenských změn. Čelila ústavním krizím, čelila hrozbám ohrožujícím její život, zachránila Commonwealth, viděla přicházet a odcházet své premiéry, okouzlovala světové vůdce, byla kritizována i oslavována médii a řídila svou rodinu po celý život na očích veřejnosti.

Kniha Královna naší doby je strhující četbou o přežití a obnově dynastie, která zahrnuje abdikaci, válku, romantiku, nebezpečí i tragédie. Je to přesvědčivý portrét vůdkyně, která je i dnes stejně fascinující jako v den, kdy v pětadvaceti letech nastoupila na trůn. (anotace knihy)

6. Bono – Surrender

Bono, umělec, aktivista a zpěvák irské rockové skupiny U2, napsal memoáry: upřímné a neuctivé, intimní a hluboké, Surrender je příběhem pozoruhodného života, který prožil, výzev, kterým čelil, a přátel a rodiny, kteří ho formovali a podporovali.
 
Když jsem začal psát tuto knihu, doufal jsem, že se mi podaří detailně vykreslit to, co jsem předtím jen načrtl v písních. Lidé, místa a možnosti v mém životě. "Odevzdanost" je pro mě slovo nabité významem. Když jsem v sedmdesátých letech vyrůstal v Irsku se vztyčenou pěstí (hudebně řečeno), nebyl to pro mě přirozený pojem. Slovo, kolem kterého jsem kroužil do té doby, než jsem si shromáždil myšlenky pro tuto knihu. Stále se s tímto nejpokornějším výrazem potýkám. V kapele, v manželství, ve víře i v životě aktivisty. Odevzdanost je příběhem jednoho poutníka, který nedokázal pokročit ... s notnou dávkou zábavy po cestě. Bono
 
 Jako o jednom z nejikoničtějších umělců hudebního světa a spoluzakladateli organizací ONE a (RED) se o Bonově kariéře píše hodně. V knize Surrender se však Bono poprvé chopil pera a píše o svém pozoruhodném životě a o těch, s nimiž ho sdílel. Svým jedinečným hlasem nás Bono provází od svých začátků, kdy vyrůstal v Dublinu, včetně náhlé ztráty matky, když mu bylo čtrnáct let, přes nepravděpodobnou cestu U2 k jedné z nejvlivnějších rockových kapel na světě až po více než dvacetiletou aktivitu věnovanou boji proti AIDS a extrémní chudobě.

Bono píše s upřímností, sebereflexí a humorem a otevírá tak bránu svého života a rodiny, přátel a víry, které ho podporovaly, vyzývaly a formovaly.
 
Podtitul knihy Surrender, 40 písní, jeden příběh, odkazuje na čtyřicet kapitol, z nichž každá je pojmenována podle jedné písně U2. Bono pro Surrender vytvořil také čtyřicet originálních kreseb, které se objevují v celé knize. (anotace knihy)

7. Lucy Worsley - Agatha Christie: An Elusive Woman

Nové, fascinující vyprávění o životě Agathy Christie od slavné literární a kulturní historičky Lucy Worsleyové.

"Nikdo na světě nebyl pro roli hrdinky tak nevhodný jako já."

Proč Agatha Christie celou svou kariéru předstírala, že je "jen" obyčejnou ženou v domácnosti, i když tomu tak zjevně nebylo?  Její život je fascinující svými záhadami a vášněmi, a jak říká Lucy Worsleyová, "byla vzrušující, jiskřivě moderní".  Jezdila surfovat na Havaj, milovala rychlá auta a zaujala ji nová věda o psychologii, která jí pomohla překonat zničující duševní nemoc.

Proč se tedy Agatha - navzdory všem důkazům o opaku - ve volném čase prezentovala jako uzavřená edwardiánská dáma? 

Narodila se v roce 1890 do světa, který měl svá vlastní pravidla o tom, co ženy mohou a nemohou dělat. Životopis Lucy Worsleyové není jen životopisem mezinárodně úspěšné spisovatelky. Je to také příběh ženy, která se navzdory třídním a genderovým překážkám stala překvapivě úspěšnou.

Díky přístupu k osobním dopisům a dokumentům, které jsou k vidění jen zřídka, je životopis Lucy Worsleyové autoritativní i zábavný a umožňuje nám uvědomit si, jak mimořádnou průkopnicí Agatha Christie byla - skutečnou ženou, která utvářela dvacáté století. (anotace knihy)

8. Gerrick Kennedy - Didn't We Almost Have It All

Upřímné zkoumání geniality, hanby a slávy Whitney Houstonové deset let po jejím odchodu.

11. února 2012 byla Whitney Houston nalezena mrtvá ve vaně svého apartmá v hotelu Beverly Hilton. Deset let od té doby svět truchlil nad její smrtí v souvislosti s novými odhaleními o jejím vztahu k černošství, sexualitě a závislostem. Kniha Didn't We Almost Have It All (Neměli jsme to skoro všechno) autora Gerricka Kennedyho zkoumá dualitu Whitneyina života jako ženy v záři reflektorů i jako někoho, kdo musel často skrývat, kým byl. Je to příběh Whitneyina života, celého jejího života, vyprávěný s grácií i upřímností.

Dlouho před tím osudným dnem v roce 2012, otevřela Whitney svým hlasem svět dokořán. Její talent se zrodil v Newarku ve státě New Jersey a byl obdařen milostí církve a moudrostí dlouhého rodu slavných gospelových zpěváků. Nově definovala pojem "The Star-Spangled Banner". Stala se kasovní hvězdou, královnou popových žebříčků a mezinárodní superstar. Po celou dobu však byla nucena omezovat svou osobnost kvůli neustálým obviněním, že její hudba není dostatečně černošská, originální a upřímná.

Kennedyová obratně odkrývá vrstvy Whitneyina složitého příběhu, aby se dostala k pravdě o tom, co ji pohánělo, co ji inspirovalo a co ji pronásledovalo. Rozděluje vyprávění na klíčové prvky, které ovlivnily její život - vyrůstání ve slavné rodině Drinkardových; dva milostné vztahy, které formovaly celý její dospělý život, s Robyn Crawfordovou a Bobbym Brownem; její napjatý vztah k vlastnímu černošství a způsoby, jakými ji černošská komunita odsuzovala; její závislost na drogách a alkoholu; a konečně stud, který nosila v srdci a který ovlivňoval všechny aspekty jejího života. Kennedyová čerpá ze stovek zdrojů a vrací čtenáře do světa, v němž někdo jako Whitney prostě nemohl být, a s mučivými detaily vysvětluje, jak ji její sláva neochránila a ani ochránit nemohla.

Za dobu, která uplynula od jejího odchodu, se svět a způsob, jakým vnímáme celebrity, dramaticky změnil. Rozsáhlý pohled na Whitneyin život v knize Didn't We Almost Have It All (Neměli jsme skoro všechno) dává její boj do souvislostí s bulvární kulturou, konzumem diváků, stigmatem duševního zdraví a rasovými rozdíly v Americe. Zkoumá, jak a proč jsme o milovanou ikonu přišli příliš brzy. (anotace knihy)

9. Paul Newman - The Extraordinary Life of an Ordinary Man

Syrové, upřímné a nepřikrášlené paměti americké ikony. Největší filmová hvězda posledních 75 let se v něm věnuje všemu: svému traumatickému dětství, kariéře, pití, myšlenkám na Marlona Branda, Jamese Deana, Elizabeth Taylorovou, Johna Hustona, svým největším rolím, herectví, intimnímu životu s Joanne Woodwardovou, svým nejniternějším obavám, vášním i radostem. S myšlenkami/komentáři Joanne Woodwardové, George Roye Hilla, Toma Cruise, Elia Kazana a mnoha dalších.

V roce 1986 se Paul Newman a jeho nejbližší přítel, scenárista Stewart Stern, pustili do výjimečného projektu. Stuart měl vytvořit dokument, ve kterém by o hercově životě promluvila Newmanova rodina, přátelé a ti, kteří s ním úzce spolupracovali.

Newman pak měl spolupracovat se Stewartem a vyprávět svou verzi příběhu. Jedinou podmínkou bylo, že každý, kdo bude mluvit na záznam, musí být naprosto upřímný. Stejná podmínka platila i pro samotného Newmana. Projekt trval pět let. Výsledkem jsou výjimečné paměti, které byly vybrány z tisíců stran přepisů.

Kniha je pronikavá, objevná a překvapivá. Newmanův hlas je silný, někdy vtipný, jindy bolestný, vždy však splňuje onen vysoký standard drásavé upřímnosti. Další hlasy - přátel z dětství a kamarádů z námořnictva, členů rodiny a filmových a divadelních spolupracovníků, jako jsou Tom Cruise, George Roy Hill, Martin Ritt a John Huston, které se objevují v celém textu, dodávají příběhu, který Newman vypráví, bohatost, barvy a souvislosti.

Newmanovo často traumatické dětství je skvěle popsáno. Vypráví o své nejistotě v dospívání, o svých prvních neúspěších u žen, o svém vzestupu ke slávě, o svých prvních soupeřích (Marlon Brando a James Dean), o svém prvním manželství, o pití, o své filantropii, o smrti svého syna Scotta, o své silné touze, aby jeho dcery znaly a pochopily pravdu o svém otci.

Snad nejdojemnější materiál v knize se soustředí na jeho vztah s Joanne Woodwardovou - jejich vzájemnou lásku, jeho závislost na ní, způsob, jakým ho formovala po intelektuální, citové i sexuální stránce.

Neobyčejný život obyčejného muže je objevný i introspektivní, osobní i analytický, místy láskyplný i něžný, vždy složitý a hluboký. (anotace knihy)

10. Yeva Skalietska - You Don't Know What War Is

Inspirující vzpomínky mladé ženy, která přežila válku na Ukrajině, vyprávěné prostřednictvím jejích deníkových záznamů - otřesný a nakonec nadějný příběh o přežití.

Příběh Jevy Skalické začíná v den jejích dvanáctých narozenin v Charkově, kde od dětství žije se svou babičkou. O deset dní později se jí rozpadl jediný život, který kdy poznala. Dne 24. února 2022 bylo její město náhle napadeno, když Rusko zahájilo děsivou invazi na Ukrajinu. Jeva se s babičkou ukryla ve sklepním bunkru, kde začala psát tento deník.

Popisuje v něm bombardování, které v úkrytu v podzemí zažila, a svou zoufalou cestu na západ, aby unikla konfliktu zuřícímu kolem nich. Po mnoha nekonečných cestách vlakem a dlouhém pobytu v přeplněném uprchlickém centru na západní Ukrajině, Yeva a její milovaná babička nakonec našly útočiště v Irsku. Tam si statečně začíná budovat nový život a doufá, že se jednoho dne bude moci vrátit domů. (anotace knihy)

Jako bonus doporučujeme další dvě biografie z roku 2023:

Prince Harry – Spare

Byl to jeden z nejsilnějších obrazů dvacátého století: dva malí chlapci, dva princové, kráčející za rakví své matky, kterým svět smutně - a zděšeně - přihlížel.

Když byla Diana, princezna z Walesu, uložena k poslednímu odpočinku, miliardy lidí přemýšlely, co si princové asi myslí a co cítí - a jak se jejich životy budou od té chvíle odvíjet.

Pro Harryho je to konečně tento příběh.

Svou syrovou, neúprosnou upřímností je kniha Spare přelomovou publikací plnou vhledu, odhalení, sebezpytování a těžce nabyté moudrosti o věčné síle lásky nad zármutkem. (anotace knihy)

Pamela Anderson - Love, Pamela

Herečka, aktivistka a někdejší nechvalně proslulá Playmate Playboye se ve vzpomínkách, které se vymykají očekávání jak obsahem, tak přístupem, znovu hlásí ke svému životu a mísí se s úryvky originální poezie.

V této upřímné, mnohovrstevnaté a nezapomenutelné knize, v níž se střídá vyprávění příběhů s její vlastní poezií, Pamela Anderson boří zažité klišé  memoárů celebrit a zároveň si bere zpět příběh, který byl o ní vytvořen.

Její image blonďaté sexbomby byla v 90. letech 20. století všudypřítomná. Byla objevena na tribuně fotbalového zápasu, okamžitě raketově vystřelila ke slávě a stala se oblíbenou dívkou z obálky Playboye a symbolem hollywoodského půvabu a sexuality. Co se však stane, když ztratíte kontrolu nad vlastním životem - a obraz, který pro vás vytvoří stroj na slávu, není tím, kým skutečně jste?

Dětství Pamely Anderson, která vyrůstala na ostrově Vancouver jako dcera mladých, divokých a nepřipravených rodičů, nebylo snadné, ale umožnilo jí vytvořit si vlastní svět obklopený přírodou a imaginárními přáteli. Když překonala svou hlubokou plachost a dospěla sama k sobě, propadla životu na obálkách časopisů, na plážích Malibu, na place filmů a talk show, v náručí rockových hvězd, na vytoužené scéně v sídle Playboye. A jak její hvězda stoupala, stala se potravou bulváru, a to na vrcholu éry, kdy se paparazziové snažili zachytit nejintimnější a někdy i nejslabší okamžiky celebrit. Tehdy Pamela Anderson ztratila kontrolu nad svým vlastním příběhem, zraněná médii a obávající se toho, jak veřejnost vnímá, kým je... a kým není.

Pamela Anderson, která bojuje s grácií, poháněná láskou k umění a literatuře a vedená oddaností svým dětem a věcem, na nichž jí záleží nejvíce, se nyní po nezapomenutelné roli Roxie v Chicagu na Broadwayi vrátila na ostrov, kde vyrostla, a znovu získala svého svobodného ducha, ale zároveň pevně stojí jako silná, kreativní a sebevědomá žena. (anotace knihy)

Další knihy v nabídce:

Přátelé, lásky a ten ohromný průšv..

Matthew Perry

Pevná / Čeština

Skladem u dodavatele
Odesíláme do 2 dnů

314 Kč

S kouzelnickou hůlkou

Tom Felton

Pevná / Čeština

Skladem u dodavatele
Odesíláme za 4-9 dnů

500 Kč

Alan Rickman deníky

Alan Rickman

Pevná / Čeština

Skladem u dodavatele
Odesíláme za 3-7 dnů

439 Kč

Nejšťastnější muž na Zemi

Eddie Jaku

Pevná / Čeština

Skladem u dodavatele
Odesíláme do 2 dnů

297 Kč

Přihlášení

Přihlaste se ke svému účtu. Ještě nemáte Libristo účet? Vytvořte si ho nyní!

 
povinné
povinné

Nemáte účet? Získejte výhody Libristo účtu!

Díky Libristo účtu budete mít vše pod kontrolou.

Vytvořit Libristo účet